ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
 
 

 
Σαντορίνη : μια ομορφιά άγρια, απόκοσμη φτιαγμένη από μια κοσμογονία από ένα ηφαίστειο που κείτεται καταμεσής του όρμου του νησιού.
 
Και επάνω ψηλά στην άκρη του βράχου ολόγυρα το ημέρωμα συμφιλιώνεται με το άγριο και το απόκοσμο.
 
Το λευκό στεφάνι από τα σπίτια τις καμάρες τις ταράτσες τις εκκλησίες με τους τρούλους. Άγρια ομορφιά ηρεμία και συμφιλίωση με το απόκοσμο εικόνες που συνθέτουν το τοπίο του νησιού.

Σαντορίνη μια ομορφιά άγρια

Η Σαντορίνη είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Το έδαφος του νησιού είναι ηφαιστειογενής και από την πλευρά του ηφαιστείου το νησί είναι βραχώδης.

Το κλίμα του νησιού είναι δροσερό λόγω των βορειοανατολικών ανέμων και ο χειμώνας είναι γλυκός και ήπιος με μέση θερμοκρασία 10oC.

Οι βροχές είναι συχνές το χειμώνα και σχεδόν ανύπαρκτες το καλοκαίρι. Το έδαφος είναι εύφορο και ευνοεί την καλλιέργεια των αμπελιών και της ντομάτας. Το νησί είναι σχεδόν άνυδρο και ελάχιστα πηγαία νερά αναβλύζουν.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Η ιστορία της Σαντορίνης δεν είναι μόνο μια ιστορία ανθρώπων αλλά μια ιστορία που έχει το προνόμιο να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται συνεχώς από μόνη της. Για να το συλλάβει αυτό κανείς όμως θα πρέπει να σκεφτεί ότι κάποτε στις Κυκλάδες δεν υπήρχε αυτό το νησί και πως από την έκρηξη ενός ηφαιστείου γεννήθηκε. Η ιστορία της Σαντορίνης είναι μια ιστορία ενός τόπου που δεν είναι δεδομένος και που πρέπει κάθε τόσο να γίνεται από την αρχή. Οι πρώτοι κάτοικοι της Σαντορίνης ήταν οι Προέλληνες που εμφανίστηκαν γύρω στο 3000 π.Χ.

Ιστορία της Σαντορίνης

Το νησί που γεννήθηκε από την έκρηξη ενός ηφαιστείου

Μυθολογία: δεν αποκλείεται ο μύθος του Δευκαλίωνα και της Πήρας που γλίτωσαν από τον κατακλισμό που προκάλεσε ο Δίας για να τιμωρήσει τους ανθρώπους να έχει άμεση σχέση με την έκρηξη της Σαντορίνης. Χρονολογικά ο κατακλισμός αυτός τοποθετείται ανάμεσα στο 1530 και στο 1400 π.Χ. άλλος μύθος σχετικός με πλημμύρα είναι η θυμωμένη αντίδραση του Ποσειδώνα που πλημμύρισε την Αττική όταν έχασε στο συναγωνισμό με την Αθηνά για τη κυριαρχία της Αθήνας. Εξάλλου ο θάνατος του Ιππόλυτου οφείλεται σε ένα τεράστιο κύμα που σήκωσε και πάλι ο Ποσειδώνας κοντά στη Τροιζήνα.

Αρχαίοι χρόνοι: σιγά – σιγά οι άνθρωποι ύστερα από το ηφαίστειο ξανάρχισαν τις φυσιολογικές τους δραστηριότητες. Για τους πρώτους ανθρώπους που πήγαν στο νησί ξέρουμε λίγα από τη μυθολογία. Ότι ήταν Φοίνικες που γύρω στα 1300 π.Χ. τους τράβηξε εκεί η ομορφιά του τόπου. Αργότερα ήρθαν οι Δωριείς με βασιλιά τον Θήρα και ονόμασαν το νησί : Θήρα.

Βυζαντινή περίοδος: η Σαντορίνη τον 3ο αιώνα έγινε έδρα επίσκοπου με επίσκοπο τον Διόσκουρο. Από την εποχή του Ιουστινιανού η Σαντορίνη υπάγεται στη μητρόπολη της Ρόδου. Το πιο βυζαντινό μνημείο της Σαντορίνης είναι το εκκλησάκι της Παναγίας Επισκοπής γωνιάς χτισμένο από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄. τον Κομνηνό.

Φραγκοκρατία και μεταγενέστεροι χρόνοι: οι Φράγκοι ήρθαν στη Θήρα το 1204. Τη βάφτισαν Σαντορίνη. Από αυτή τη στιγμή αρχίζει μια περίοδος διαμάχης ανάμεσα στους δούκες της Νάξου και στους δούκες της Σαντορίνης, προσπάθειες των κατοίκων για την απελευθέρωση του νησιού. Μόνο μια φορά το νησί πέρασε ειρηνικά όταν ο δούκας της Νάξου το έδωσε προίκα στη κόρη του.

Αλλά και αυτό δεν κράτησε πολύ γιατί διαφωνούσε ο θείος της νύφης και όταν ανέβηκε στην εξουσία το πήρε πίσω. Όταν η Σαντορίνη προσαρτήθηκε στην οθωμανική αυτοκρατορία τα πράγματα ηρέμησαν. Το νησί σιγά – σιγά ασχολήθηκε με το εμπόριο και έφτιαξε δικό του στόλο. Το 1821 ο στόλος του νησιού βγήκε τρίτος στην Ελλάδα.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Παράδοση και εξέλιξη. Μια καινούργια εποχή αρχίζει για το νησί δεμένη όμως με τις ρίζες του παρελθόντος. Τον χαρακτήρα αυτής της καινούργιας επαφής τον έδωσε ο τουρισμός. Αρχικά κάποιοι ξένοι άρχιζαν να αγοράζουν ερείπια να τα αναστηλώνουν και να φτιάχνουν την αρχιτεκτονική. Στο τέλος είδαν ότι και οι ίδιοι οι έλληνες ότι τα νησί θα τους φέρει οικονομική δύναμη και άρχισαν να το αξιοποιούν.

Στο γκρίζο φόντο των ερειπίων εμφανίσθηκαν κάποια αναστηλωμένα σπίτια που στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν και στο νησί κυριαρχούσε το μπλε χρώμα και το άσπρο των σπιτιών. Στη συνέχεια πύκνωσαν οι συγκοινωνίες και οι Σαντορινιοί μιμήθηκαν τα άλλα νησιά και δημιούργησαν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σήμερα η κύρια ασχολία των Σαντορινιών είναι ο τουρισμός , βέβαια το νησί ασχολείται και με άλλα προϊόντα όπως αλεύρι, πατάτες, λάδι, κρέας.

Ήθη και έθιμα: το δυτικό στοιχείο είχε και έχει ποικίλες πολιτιστικές επιδράσεις στο νησί και τις συναντά κανείς εκεί που δεν τις περιμένει. Τα Χριστούγεννα στη Σαντορίνη κάνουν το ίδιο γλυκό που κάνουν και οι Άγγλοι: την πουτίγκα. Φτιάχνουν ακόμη και τα νιόκι που είναι Ιταλικά. Επίσης σε όλο το νησί γίνονται πολλές γιορτές και πανηγύρια, κυρίως το δεκαπενταύγουστο. Ακόμη και τα τραγούδια των Σαντορινιών είναι ενδεικτικά της ταυτότητας του νησιού.

Πολιτισμός της Σαντορίνης

Το μικρό λιμανάκι


Άνθρωποι και ασχολίες:
για να κατανοήσει κανείς τις ασχολίες των κατοίκων πρέπει να καταλάβει ότι τα χωριά βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα. Τα Φήρα είναι μισή ώρα δρόμο από την παραλία. Τα σημερινά νησιά τα έχτισαν τουρίστες (τα περισσότερα) και οι πιο πολλοί κάτοικοι ήταν ψαράδες. Οι Σαντορινιοί ζούσαν στη κορυφή του νησιού τους και οι περισσότεροι ήταν αγρότες.
Ο τόπος ήταν εύφορος και το σπουδαιότερο προϊόν που παράγεται είναι το σταφύλι και η ντομάτα. Επίσης η Σαντορίνη βγάζει και πολύ καλό κρασί.

Αρχιτεκτονική: οι περισσότεροι Σαντορινιοί ζούσαν σε σπίτια που ήταν σκαμμένα στη γη. Αν δει κανείς τη Σαντορίνη από μακριά θα διαπιστώσει ότι το νησί μοιάζει να αποτελείται από όγκους γης που υψώνονται πάνω από τη θάλασσα σχεδόν κατακόρυφα. Δεν έχει πλαγιές αλλά γκρεμούς. Από την άλλη μεριά το έδαφος του νησιού είναι ένα είδος συμπαγούς ασπριδερής άμμου. Αποτελείται από χώμα και στάχτη και έχει την ευκολία να σκάβεται εύκολα.

ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

 

Από τα Φηρά ακολουθούμε τον δρόμο της Περίσσας και μετά από 10 περίπου χιλιόμετρα στρίβουμε αριστερά για το ακρωτήρι. Στα 14,5 χιλιόμετρα πριν από την παραλία βρίσκεται η είσοδος του αρχαίου χώρου.

Τις ανασκαφές στο ακρωτήρι άρχισε το 1967 ο αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος για να επαληθεύσει τη θεωρεία του ότι αιτία της καταστροφής του μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.Το αποτέλεσμα της ανασκαφής ήταν να βρεθεί μια ολόκληρη μινωική πόλη. Εκτός βέβαια από την επαλήθευση της παραπάνω θεωρίας το αποτέλεσμα της ανασκαφής επέτρεψε στους αρχαιολόγους να συνάγουν και τα εξής συμπεράσματα:

α) της έκρηξης του ηφαιστείου προηγήθηκαν σεισμοί και οι κάτοικοι είχαν όλο τον καιρό να οργανωθούν και να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, β) ίσως μεσολάβησε και περίοδος ηρεμίας που έπεισε μερικούς να επιστρέψουν και να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, αλλά και άλλοι πρόλαβαν να φύγουν πριν από τη έκρηξη, γ) το διάστημα μεταξύ σεισμών και έκρηξης μπορεί να ήταν μέχρι και ένας χρόνος, δ) στο ακρωτήρι ζούσε μια κοινωνία με υψηλό βιοτικό επίπεδο την οποία κυβερνούσε η τάξη των ιερέων, ε) η φύση και η γονιμότητα ήταν αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας, ζ) σε κάθε σπίτι υπήρχε ειδικός χώρος λατρείας αντίθετα δεν υπήρχαν ναοί, η) η τέχνη των κατοίκων του ακρωτηρίου είχε κοινά με την τέχνη της μινωικής εποχής.

Χώρος ανασκαφών: πρόκειται για ένα χώρο μοναδικό. Οι περισσότεροι χώροι είναι μνημεία. Τους θαυμάζει κανείς για την ομορφιά τους το μεγαλείο την τεχνική τους. Ήταν  κάποιος τόπος καθημερινής ρουτίνας. Ακρωτήρι : ένας πολιτισμός θαμμένος στη στάχτη.

Σαντορίνη Δειλινό

 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 

1Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ Φηρά - Οία. Φηρά - Φηροστεφάνι - μονή Αγίου Νικολάου - Ημεροβίγλι - Φοινικιά - Περίβολος - Οία. Επιστροφή από τη βορειοανατολική παραλία: Θόλος - Μπαξέδες - Κολούμπος - Παναγιά του καλού - Βουρβούλος - Κοντοχώρι - Φηρά. Ύστερα από τα θαυμάσια Φηρά που είδαμε θα επισκεφτούμε και τα υπέροχα χωριουδάκια της Σαντορίνης, τα οποία θα μας μαγέψουν. Το σημαντικό σε αυτή την διαδρομή είναι ότι περιλαμβάνει όλα τα νησιά που είναι χτισμένα στην άκρη του γκρεμού.
 

Φηρά

ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ: το Φηροστεφάνι είναι προέκταση των Φηρών. Είναι ένα επίμηκες χωριουδάκι χτισμένο κατά μήκος του γκρεμού, προσφέρει θαυμάσια θέα προς την καλντέρα και ο γκρεμός είναι πολύ απότομος. Στα δεξιά μας βλέπουμε το πιο μεγαλόπρεπο πέτρινο όγκο του νησιού το Σκάρο. Αριστερά μας βλέπουμε τα απομεινάρια δύο παλιών ανεμόμυλων. Επίσης σε αυτό το χωριουδάκι συναντάμε και πολλά μοναστήρια.

ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΣΚΑΡΟΣ: μετά από δύο χιλιόμετρα από τα Φηρά βρίσκεται το Ημεροβίγλι. Το όνομα ανάγεται προφανώς στην εποχή των πειρατών : Βίγλα της ημέρας. Η θέση του χωριού επιτρέπει την εποπτεία όλου αυτού του χώρου ώστε να ειδοποιούνται έγκαιρα οι κάτοικοι αυτού του νησιού. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό που συνδυάζει την κοσμοπολίτικη ζωή με την ήρεμη και είναι το μοναδικό χωριό στη Σαντορίνη που προσφέρει και διασκέδαση και ηρεμία μαζί.

ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ : σε απόσταση 9 χιλιόμετρα από το κέντρο των Φηρών δεξιά του δρόμου βρίσκεται το χωριό Φοινικιά που μαζί με τον Περίβολο και την Οία αποτελεί το βόριο οικιστικό συγκρότημα του νησιού που ονομάζεται απάνω μεριά. Σε 10 χιλιόμετρα η διακλάδωση αριστερά οδηγεί στον οικισμό Περίβολος. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Σαντορίνης που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Ακολουθεί διακλάδωση δεξιά προς τη Φοινικιά έναν μικρό οικισμό γνωστό για την φιλοξενία των κατοίκων του τα γραφικά δρομάκια του και τις παραδοσιακές του ταβέρνες.


ΟΙΑ:
η Οία που απέχει από τα Φηρά 11 χιλιόμετρα δεσπόζει στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και καλωσορίζει τους επισκέπτες της με μοναδικό συνδυασμό των χρωμάτων της και το μαγευτικό της τοπίο. Η ιδιότυπη αρχιτεκτονική της προκαλεί το θαυμασμό όλων όσων τη γνωρίζουν από κοντά. Σπίτια σκαμμένα στη λάβα από τις εκρήξεις του ηφαιστείου είναι κατά κανόνα διώροφα και προσδίδουν με ιδιαίτερη προσωπικότητα στον οικισμό γιατί όλα έχουν χρώμα. Ακόμη και οι κεντρικοί δρόμοι της Οίας είναι στρωμένοι με μαρμάρινες πλάκες αντί για το καλντερίμι που συναντάμε σε όλο το υπόλοιπο νησί. Παράλληλα το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα με θέα το ηφαίστειο ή τη θάλασσα τα γραφικά μαγαζιά και οι ανθισμένες αυλές δημιουργούν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα αρμονίας που γοητεύει και τον πι δύσκολο επισκέπτη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΦΗΡΑ (Θόλος – Μπαξέδες – Κολούμπος – Παναγιά του Καλού – Βουρβούλος – Κοντοχώρι – Φηρά). Ο δρόμος της επιστροφής αρχίζει από τη διακλάδωση που συναντήσαμε στο 11ο χιλιόμετρο και κατευθύνεται ανατολικά. Στο 12ο χιλιόμετρο αριστερά ο οικισμός ονομάζεται Θόλος ένα μικρό χωριουδάκι έξω από την Οία. Στο 14ο χιλιόμετρο βλέπουμε την τοποθεσία Μπαξέδες. Είναι μια περιοχή με αμμουδιά και βράχια αλλά είναι αναξιοποίητη. Στο 17ο χιλιόμετρο βρισκόμαστε σε ύψωμα στην κορυφή ακρωτηρίου είναι ο Κολούμπος. Είναι μια απόμερη αμμουδερή παραλία κάτω από το ακρωτήριο. Στο 18ο χιλιόμετρο διακλάδωση δεξιά οδηγεί στη τοποθεσία Πωρί και στη μεγάλη εκκλησία της Παναγίας του Καλού. Η παναγία αυτή χτίστηκε για τον καιρό του κακού. (την έκρηξη του 1650). Στο 22ο χιλιόμετρο έχουμε διασταύρωση που το αριστερό της σκέλος οδηγεί στη παραλία του Βουρβούλου. Θα πάρουμε το δεξιό σκέλος που οδηγεί στο χωριό Βουρβούλος. Είναι ένα γραφικό μη τουριστικό χωριό που οι κάτοικοι του ασχολούνται ακόμη με τη γεωργία. Στο 24ο χιλιόμετρο το αριστερό σκέλος της διασταύρωσης οδηγεί στη παραλία του Κοντοχωριού τον απόξω γιαλό ή πηγάδια. Υπάρχουν πράγματι πηγάδια εκεί αλλά το νερό είναι γλυφό. Παίρνουμε το δεξιό σκέλος της διασταύρωσης και ύστερα από 24 χιλιόμετρα περιπλάνησης φτάνουμε στο Κοντοχώρι που είναι η ανατολική συνοικία των Φηρών. Είναι χτισμένο σε γούβα έξω από τους οδικούς άξονες για αυτό μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητο.

2Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. ΦΗΡΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ (ΛΙΜΑΝΙ) ΦΗΡΑ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Στόχος της διαδρομής αυτής εκτός από την περιήγηση στο χώρο είναι κυρίως το μπάνιο. άλλωστε η παραλία του Μονόλιθου είναι η πιο κατάλληλη από όλο το νησί για μικρά παιδιά.

3Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΥΡΓΟΣ – ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ. ΦΗΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ. Η Έξω γωνιά είναι ένας μικρός οικισμός σκαρφαλωμένος επάνω στην πλαγιά του βουνού και σε απόσταση 2 χιλιόμετρο από τη διασταύρωση. Δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το χωριό είναι η εκκλησία του ο Άγιος Χαράλαμπος που δεσπόζει σε ένα ύψωμα και φαίνεται από όλα σχεδόν τα σημεία του νησιού.

Πύργος: ο Πύργος είναι το χωριό που διατηρεί πιο έντονα τα χαρακτηριστικά του παλαιού μεσαιωνικού οικισμού της Σαντορίνης. Χτισμένος σε ύψωμα μακριά από τη θάλασσα ήταν περιτριγυρισμένος από τείχος που τα ερείπια του σώζονται ακόμη μέσα στο χωριό. Ο Πύργος έχει έναν αδιανόητο αριθμό εκκλησιών μερικές από τις οποίες είναι αρκετά παλιές.

Προφήτης Ηλίας : από την πλατεία του Πύργου παίρνουμε τον αμαξιτό δρόμο που ανηφορίζει προς το μοναστήρι του προφήτη Ηλία. Για όσους αγαπούν την ορεινή πεζοπορία υπάρχει και ο παλιός δρόμος με τις σκάλες. Ανεβαίνουμε το ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης. Το τοπίο αλλάζει συνεχώς ανάλογα με την κατεύθυνση του δρόμου και η θέα προς την καλντέρα γίνεται όλο και πιο μεγαλοπρεπής. Οι κρυστάλλινες πορείες του βουνού μας θυμίζουν ότι βρισκόμαστε όχι μόνο στην ψηλότερη κορυφή αλλά και στο πιο παλιό κομμάτι της Σαντορίνης. Στο τέρμα της διαδρομής το μοναστήρι του προφήτη Ηλία. Το μοναστήρι αυτό χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.

Ια

4Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΜΑΡΙ – ΜΕΣΑ ΒΟΥΝΟ. ΦΗΡΑ – ΜΕΣΑ ΓΩΝΙΑ – ΚΑΜΑΡΙ – ΜΕΣΑ ΒΟΥΝΟ. ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : 25,2 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

Μέσα γωνιά:
προς τον Πύργο βρίσκουμε την διακλάδωση για τη μέσα γωνιά την προσπερνάμε και φτάνουμε στο 6,2 χλμ. οπότε συναντάμε δεξιά μας τον κύριο δρόμο προς την μέσα γωνιά. Θα τον ακολουθήσουμε για ένα χιλιόμετρο. Στην αρχή του δρόμου έχουμε κατευθείαν εμπρός μας το χωριό της μέσα γωνιάς ή επισκοπής γωνιάς. Αν και έχει λίγους κατοίκους είναι εντούτοις από τα πιο κτηνοτροφικά χωριά της Σαντορίνης. Καμάρι: νοτιοδυτικά και σε απόσταση 10 χλμ. από τα Φηρά συναντάμε το Καμάρι. Το Καμάρι στα αρχαία χρόνια ήταν το επίνειο της Θήρας και το έλεγαν Οία. Εδώ ανακαλυφθεί πολλά αρχαία ευρήματα. Το Καμάρι οφείλει την αλματώδη ανάπτυξη του στη θάλασσα και στην παραλία του. Μια απέραντη πλαζ γυρισμένη προς την ανατολή με μαύρη χοντρή άμμο και προφυλαγμένη στο νότιο μέρος της από τον κατακόρυφο όγκο του μέσα βουνού. Τα νερά είναι κατακάθαρα.

Μέσα βουνό: η αρχαία Θήρα βρίσκεται στη δυτική πλευρά του μέσα βουνού δηλαδή ακριβώς μπροστά μας. Ο αυχένας στον οποίο βρισκόμαστε είναι η Σελλάδα. Όταν κοιτάζουμε την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου δεξιά μας έχουμε την αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στην Περίσσα την οποία βλέπουμε από ψηλά.

5Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΦΗΡΑ - ΠΕΡΙΣΣΑ. ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΦΗΡΑ - ΜΕΣΣΑΡΙΑ - ΒΟΘΩΝΑΣ - ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ - ΕΜΠΟΡΕΙΟ - ΠΕΡΙΣΣΑ. ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Α) ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΣ - ΕΞΩ ΓΙΑΛΟΣ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ - Β) ΑΘΗΝΙΟΣ

Από τα Φηρά
θα πάρουμε το δρόμο με τους ευκαλύπτους. Σε 4 χλμ. συναντάμε τη Μεσσαρία. Είναι ένα μεσόγειο χωριό που βρίσκεται στο σταυροδρόμι των πιο κεντρικών δρόμων του νησιού. Συνεχίζουμε το δρόμο μας ο οποίος τώρα αρχίζει να ανηφορίζει προς τον Πύργο με αρκετές στροφές. Αμέσως μετά τη διασταύρωση το χωριό Βόθωνας με 436 κατοίκους μοιάζει να αποτελεί συνέχεια της Μεσαριάς από την άλλη πλευρά του δρόμου. Το Μεγαλοχώρι είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με δύο μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και μόλις 335 κατοίκους. Εδώ βρίσκεται και το γνωστό πια οινοποιείο του Μπουτάρη.

Περίσσα: στο 15ο χλμ. της κύριας διαδρομής βρίσκεται η Περίσσα. Τρία στοιχεία συνθέτουν την εικόνα που απλώνεται μπροστά μας : η λεπτή άμμος, ο πέτρινος όγκος του μέσα βουνού και η εκκλησία της Περίσσας η μεγαλύτερη του νησιού. Η εκκλησία της Περίσσας ο τίμιος Σταυρός είναι τόπος προσκυνήματος για τους Σαντορινιούς.

Δευτερεύουσες διαδρομές: ο Καρτεράδος προκαλεί έκπληξη λόγο της θέσης του. Όταν έχει συνηθίσει κανείς το τοπίο της Σαντορίνης με τα χωριά της να είναι χτισμένα κατά κανόνα σε δεσπόζοντα σημεία του νησιού ή σε πεδινά βλέπει με απορία τον Κατρεράδο που είναι χωμένος μέσα σε μια ρεματιά κρυμμένος έτσι που οι στέγες των σπιτιών να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το δρόμο. Έξω γιαλό του Καρτεράδου: η παραλία είναι όμορφη με μαύρη άμμο και μεγάλα βότσαλα και μερικές αρμυρήθρες για σκιά.

6Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΦΗΡΑ – ΑΚΡΩΤΗΡΙ

7Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ

 
 
ΧΑΡΤΗΣ
 

Χάρτης της Σαντορίνης, Map