ΟΝΟΜΑ-ΖΙΩΓΚΑΣ   ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

ΤΜΗΜΑ-Α 1

 

ΘΕΜΑ-Α’ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ  ΠΟΛΕΜΟΣ

 

ΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

 

ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ-2009-2010

 

 

 

Α’ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ  ΠΟΛΕΜΟΣ

 

                                                                    

 


1.ΤΟ 1914 ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ Ο ΔΟΥΚΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΑΠΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΝ ΟΠΑΔΟΝ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΙΣΗΣ.Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΚΥΡΙΣΣΕΙ  ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ.

2.ΛΟΓΩ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΡΩΣΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ.ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΥΡΙΣΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΡΩΣΣΙΑ.

3.ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΑΓΓΛΙΑ ΗΤΑΝ ΣΥΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΚΥΡΙΣΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

4.Η ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΩΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.

5.Η ΣΕΡΒΙΑ ΚΥΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

6.ΜΑΥΡΙΒΟΥΝΙ +ΓΑΛΛΙΑ+ΙΑΠΩΝΙΑ+ΒΕΛΓΙΟ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ+ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ.

7.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΑΥΣΤΡΙΑΚΩΝ.ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ.ΤΟΤΕΣ Η ΡΩΣΣΙΑ ΚΥΡΙΣΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ  ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

8.ΣΤΟΝ 2ον ΧΡΟΝΟ ΜΠΑΙΝΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ.

9.ΟΙ ΑΥΣΤΡΟΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΙΨΟΥΝ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ.ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΝ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.ΕΤΣΙ ΜΠΑΙΝΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.ΗΤΑΝ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΗΘΕΛΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ.ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.ΑΥΤΟΣΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΑΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ.ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΙΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΗΘΕΙ.

ΤΟ 1915 ΕΙΝΑΙ Ο 2ος ΧΡΟΝΟΣ.ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΕΤΟΠΟ ΚΑΙ Η ΡΩΣΣΙΑ ΧΑΝΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΡΡΟΠΑ.

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΥΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΤΕΝΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΣΙΑ.

10.Τ0 1916 Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΠΡΟΣΟΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΣΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

11.ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ.

ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΟΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΜΦΙΡΡΟΠΑ.

ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ ΜΕΤΟΠΟ Η ΡΩΣΣΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ.

12.ΤΟ 1917 Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΒΡΙΧΙΑ ΤΗΣ ΒΥΘΙΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ.ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ-ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ-ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ Κ.Λ.Π. ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ.

ΛΟΓΩ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥΓΕΓΕΝΟΤΟΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ.ΔΗΛΑΔΗ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΣΙΑ ΑΦΡΙΚΗ.

ΣΤΗ ΡΩΣΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΑ.Ο ΤΣΑΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΕΤΕΙΤΑΙ.ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΕΠΙΤΕΙΘΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΘΕΝΟΥΝ ΠΑΝΟΛΕΘΡΙΑ.

ΞΕΣΙΚΟΝΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΛΕΝΙΝ.

ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕ ΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.ΕΤΣΙ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΕΚΕΧΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΟΠΟ.

ΟΙ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΝΑΓΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΓΕΡΜΑΝΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΤΗΘΕΙ.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ.ΚΥΡΙΣΣΕΙ ΕΠΙΣΙΜΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Τ0 1918 Ο ΟΥΙΛΣΟΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΥΧΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ β ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ.

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ

                        ΠΟΛΕΜΟΥ

 

 

Αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης για το Λονδίνο οι 15 βρετανοί ναύτες και πεζοναύτες -ανάμεσά τους και μία γυναίκα-που κρατούνταν αιχμάλωτοι επί δύο εβδομάδες από το Ιράν, μετά την αμνηστεία που τους χορήγησε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μετέδωσε το ιρανικό ραδιόφωνο.

Οι 15 βρετανοί έφτασαν νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης συνοδευόμενοι από μέλη της βρετανικής πρεσβείας και επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος των Βρετανικών Αερογραμμών που θα τους μεταφέρει στην πατρίδα τους. Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τους 15 βρετανούς στο αεροδρόμιο.

Ο ιρανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη Μ.Τετάρτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι 15 Βρετανοί θα αφεθούν ελεύθεροι ως "δώρο" προς τον βρετανικό λαό. Οι επτά ναύτες και οκτώ πεζοναύτες είχαν συλληφθεί στις 23 Μαρτίου στον δίαυλο Σατ αλ Αραμπ από την ιρανική ακτοφυλακή ,με την κατηγορία της παραβίασης των ιρανικών χωρικών υδάτων.

Τι γράφει ο βρετανικός Τύπος :
Την ικανοποίησή του για την εξεύρεση λύσης μέσω της παραδοσιακής διπλωματίας στην κρίση με τους 15 βρετανούς αιχμαλώτους στο Ιράν εκφράζει ο βρετανικός Τύπος, διατυπώνοντας πάντως ερωτήματα για τα ανταλλάγματα που παραχώρησε το Λονδίνο για την απελευθέρωσή τους.

"Δεν θα μάθουμε ποτέ ποιά συναλλαγή έγινε,αν όντως έγινε συναλλαγή για την απελευθέρωσή τους" γράφει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ και σημειώνει:"Η παραδοσιακή διπλωματία είναι αυτή που λειτούργησε...επιβεβαιώνεται ότι ο διάλογος είναι μακράν πολύ καλύτερος από την αναμέτρηση".

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Γκάρντιαν τονίζοντας ότι "η ήρεμη διπλωματία λειτουργεί και μπορεί να αποδώσει και στο μέλλον"..."Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον απευθείας διάλογο, ιδιαίτερα με το επαναστατικό ισλαμικό καθεστώς του Ιράν".

Για τους Τάιμς "η κυβέρνηση Μπλερ ενήργησε όπως έπρεπε", ασκώντας την κατάλληλη διπλωματική πίεση.
Στο ίδιο πνεύμα, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνουν στο κύριο άρθρο τους ότι "το καλύτερο δίδαγμα που μπορεί να εξάγει κάποιος από αυτή την υπόθεση είναι ότι επιλύθηκε αμέσως όταν οι υπεύθυνοι και από τις δύο πλευρές, είχαν απευθείας συνομιλίες".

"Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να αντιταχθούν με τον ίδιο τρόπο στις πυρηνικές και περιφερειακές φιλοδοξίες του Ιράν" τονίζει η εφημερίδα προτρέποντας την Ουάσινγκτον να προχωρήσει σε απευθείας διάλογο με την Τεχεράνη.

Ορισμένες εφημερίδες πάντως δεν διστάζουν να μιλούν για "ταπείνωση" της Βρετανίας από τις "ομολογίες" των 15 βρετανών αιχμαλώτων που παρουσίασε η ιρανική τηλεόραση.